Już wkrótce portal w nowej formule
  Reklama i mecenat  
Najnowsze informacje
Zapraszamy, promujemy
Reklama
PŁATNE OGŁOSZENIA i REKLAMY
» PROMUJ się w inTARnecie (oferta)
Reklama
Reklama
Reklama
InTARnet poleca
» ZBK F.Machowski
» Dr Jacek Roik - nowy adres www!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Źródło: inTARnet.pl
  
   Winne opowieści w restauracji Pasaż (2)   -   14/3/2006
Mimo niskich temperatur na dworze, w ostatni piątek tj. 10 marca 2006 w Restauracji „Pasaż” panowała gorąca atmosfera, a to wszystko za sprawą degustacji, jaką wraz z importerem win z Krakowa przygotował nam menedżer restauracji – Łukasz Rompalski. Smakosze i miłośnicy dobrych win – a tych w Tarnowie nie brakuje – zapoznali się z historią jednego z najlepszych regionów winiarskich w Europie, obejrzeli film o produkcji „napoju bogów”, degustując przygotowane przez szefa kuchni Wojciecha Wołosowskiego specjały oraz najważniejsze tego wieczoru wino z La Rioja Alta.

Ogloszenie

La Rioja Alta S.A. powstała w 1890 roku, kiedy to pięciu hiszpańskich winiarzy rozpoczęło produkcje wina, które wprowadzone przez nich na rynek pod tą właśnie nazwą, stało się ikoną dzisiejszej oferty firmy - jak na przykład Gran Reserva 904. Obecni właściciele i zarządzający są spadkobiercami pięciu założycielskich rodzin. Winiarnia znajduje się w mieście Haro i pracuje w niej 120 osób. Od samego początku jej filozofią było robienie najlepszej jakości win.

Dziś niewiele winiarni w regionie La Rioja posiada własne winnice. La Rioja Alta jest jedna z nielicznych. Posiada 300 hektarów winorośli, większość w regionie Rioja Alta i Rioja Alvesa. Niewielka ilość gron kupowana jest też od zaprzyjaźnionych winiarzy. Wszystko to zmierza ku temu, by osiągnąć jak najlepszej jakości, starannie wypielęgnowane grona. Średnia produkcja roczna wynosi 36,50 HL. Jest to liczba o 18% niższa, niż zezwala apelacja, co tylko poprawia jakość produkowanych win.
Te zaś, nim trafią do leżakujących butelek, najpierw „starzone” są przez kilka lat w drewnianych beczkach o pojemności 225 litrów; wszystkie beczki (a jest ich 51 tysięcy), produkowane są w winiarni, z dębu importowanego z USA. Przed użyciem poddawane są procesom prażenia, który trwa nawet do dwóch lat.
Poszczególne wina są przelewane z beczki do beczki co 6 miesięcy. System ten gwarantuje im najwyższą jakość – oczyszczając dno ze zbędnego osadu. Dodatkowo zawartość każdej beczki poddawana jest indywiudalnej degustacji, co pozwala na dokonanie selekcji wina, zaś poprzez stabilizację wino ulega krótkiej oksydacji, dzięki czemu zwiększa się jego potencjał starzenia.

Winiarnia posiada dział enologii oraz jakości prowadzony przez profesjonalistów, którzy z wykształcenia są chemikami i enologami; istotna jest tu również współpraca z zewnętrznymi laboratoriami - niektóre z nich znajdują się w Hiszpanii, pozostałe w innych krajach.. Kontroli jakości podlegają wszystkie elementy produkcji wina: surowce (owoce, beczki, butelki, korki itd.), produkty przetworzone (wino w beczkach, butelkach i kadziach nierdzewnych), procesy (fermentacja, stabilizowanie, butelkowanie itd.)

W restauracji „Pasaż”, podczas pierwszego w tym roku, poświęconego winom wieczoru degustowaliśmy kilka gatunków „napoju bogów” z opisanego regionu. Osobny rozdział to jednak znakomite, pełne poezji winne opowieści snute przez gospodarzy spotkania. -Trudno jednak oddać cały tą atmosferę, nie pijąc np. Gran Reserva, myślę że najlepiej rozmawiać o winie przy winie – mówi menedżer restauracji „Pasaż” Łukasz Rompalski. -Dlatego też chciałbym zapowiedzieć kolejną degustację, tym razem znakomitych win włoskich, która odbędzie się po Świętach Wielkanocnych… Zapraszam już dziś, gdyż na pewno będzie ciekawie...
Sonda inTARnetowa
 
A to czytałeś ?
Czy sądzisz o komercjalizacji tarnowskiej służby zdrowia ?
jestem za
jestem przeciw
nie mam zdania
[Zobacz wyniki]
 



© 2003-2012 Tarnów ON-LINE

Kontakt z redakcją/administratorem:
Tarnowski Obywatelski Portal Internetowy inTARnet.pl
redakcja@intarnet.pl, tel. kom. 662 930 947