To jest strona archiwalna
   Co to był za portal ?   
Najnowsze informacje
Zapraszamy, promujemy
Reklama
OGŁOSZENIA i REKLAMY (arch.)
Reklama
Reklama
Reklama
InTARnet poleca
Reklama
Reklama
Źródło: inTARnet.pl
  
   Uwaga!!! Zatrucia grzybami !!!   -   07/9/2006
Szczyt sezonu grzybiarskiego w pełni, w tym sezonie urodzaj na grzyby w lasach regionu jest szczególny. Zbieranie grzybów, z miłego i pożytecznego zajęcia bardzo łatwo może się jednak przerodzić w duży problem a nawet tragedię. Zatrucia grzybami są ciągle dużym problemem, których nie da się wyeliminować bez zachowania szczególnej ostrożności i dostosowania się do obowiązujących przy zbieraniu grzybów zasad:

Ogloszenie

1. Należy zbierać i spożywać grzyby, co do których mamy absolutną pewność, że są gatunkami jadalnymi. Jeśli mamy wątpliwość, jeszcze przed obraniem i pokrojeniem grzybów spytajmy osób bardziej doświadczonych. Jeżeli nadal mamy wątpliwości grzyby należy wyrzucić.
2. Przy małej znajomości grzybów najlepiej nie zbierać okazów z blaszkami pod kapeluszem, wśród nich są gatunki śmiertelnie trujące. Mniej niebezpieczne są grzyby z rurkami.
3. Wśród ofiar zatrucia grzybami są również doświadczeni zbieracze grzybów. Zachowaj ostrożność !!!
4. Grzyby zbieramy przez wykręcanie owocników z podłoża. Pozostały dołek zasypujemy ziemią, którą lekko przygniatamy, co zabezpiecza grzybnię. Zbieranie przez odłamanie trzonu czy odcięcie nożem jest nie tylko szkodliwe dla grzyba, ale utrudnia rozpoznanie gatunku grzyba.
5. Nie ma prostego sposobu (poza atlasem) na odróżnienie grzyba jadalnego od podobnego trującego. Rozróżnienie gatunków jadalnych od trujących na podstawie smaku jest niebezpieczne, np. muchomor sromotnikowy zwany „leśną śmiercią”, ma słodki i przyjemny smak.
6. Nie należy wierzyć starym przesądom, ciemnienie cebuli czy czernienie srebrnej łyżki włożonej do potrawy z grzybów nie dowodzi, że są one gatunkami niejadalnymi. Również fakt, że na grzybie żeruje np. ślimak nie świadczy o tym, że grzyb jest jadalny, ślimak to inny organizm , na niego trucizna nie działa.
7. Nie należy zbierać grzybów młodych, które nie mają wykształconych owocników. Trudno wówczas rozpoznać gatunek dlatego łatwo się pomylić w jego ocenie.
8. Zebrane grzyby po oczyszczeniu z ziemi i ściółce układamy w koszykach lub łubiankach, nigdy w torebkach i woreczkach foliowych, ponieważ łatwo ulegają zaparzeniu, zepsuciu i stanowią znakomitą pożywkę dla pleśni i bakterii. Nawet w gatunkach jadalnych wytwarzają się wówczas substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.
9. W lesie zwracamy uwagę na małe dzieci; chętnie biorą one do buzi barwne owocniki grzybów, np. Muchomora.
10. Potrawy z grzybów należą do ciężkostrawnych nie należy podawać ich dzieciom w wieku 0–7 lat i osobom starszym.
11. Grzyby łatwo wchłaniają pyły i zanieczyszczenia. Dlatego nie należy spożywać grzybów zabieranych wokół terenów przemysłowych lub szlaków komunikacyjnych.
12. Nie należy zbierać grzybów starych, przejrzałych, przerośniętych, zaczerwienionych nie mają większych wartości smakowych i odżywczych. Nie należy ich niszczyć podobnie jak grzybów trujących – są potrzebne w lesie.
13. Nie zbierajmy grzybów w parkach narodowych, rezerwatach przyrody.
Przestrzega się przed spożywaniem w stanie surowym wszystkich gatunków grzybów w tym jadalnych. Spożycie grzybów na surowo zwiększa stopień zatrucia !!!

OBJAWY ORAZ SPOSÓB POSTĘPOWANIA W PRZYPADKU ZATRUCIA

POZNAJ GRZYBY - UNIKNIESZ ZATRUCIA!!!

1. Jeżeli po spożyciu grzybów zauważamy objawy zatrucia, powinniśmy natychmiast wezwać lekarza a najlepiej udać się do szpitala !!!

2. Objawy zatrucia grzybami:
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- uporczywe wymioty i biegunka,
- silne pragnienie,
- kurcze mięśni, drgawki mięśni,
- zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- bóle wątroby,
- silnie rozszerzone źrenice,
- stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności, śpiączka.

3. Zanim przybędzie lekarz należy:
- Wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzić palec do gardła) i podanie osolonej wody.
NIE WOLNO PODAWAĆ MLEKA ANI ALKOHOLU!!!
- Zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej). Ułatwimy w ten sposób rozpoznanie gatunku grzyba, który wywołał zatrucie co umożliwi zastosowanie właściwego leczenia.
- Wymienione zabiegi należy zastosować do osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich objawy zatrucia.
Często po wystąpieniu w/w objawów następuje okresowe polepszenie stanu zdrowia. Niezależnie od polepszenia stanu zdrowia osobę podejrzaną o zatrucie należy natychmiast przewieść do szpitala !!!

(na podstawie materiału ze Starostwa Powiatowego w Tarnowie)
Sonda inTARnetowa
 
A to czytałeś ?

Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Unknown MySQL server host 'mysql5-3.premium' (1) in /home/intarnet/www/www1.atlas.okay.pl/poll/include/class_mysql.php on line 32
Connection Error
MySQL Error : Connection Error
Error Number: 0 
Date        : Tue, March 19, 2024 08:29:59
IP          : 3.95.233.107
Browser     : claudebot
Referer     : 
PHP Version : 4.4.9
OS          : Linux
Server      : Apache
Server Name : www.intarnet.pl
Script Name : /www1.atlas.okay.pl/index_full.html